Gister kwam ik Arjan tegen op het Veensch whiskyfestival. Toen ik tijdens een altijd gezellig praatje aangaf dat ik deze week te weinig had gegolfd, dook hij onder de tafel en gaf me een mysterieus doosje. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik het meteen opengemaakt en ontdekt dat het een sample van de 24 jaar oude Loch Lomond is. Schitterend verpakt als een “golden dram” voor VIPs op een van de meest prestigieuze golfevenementen; het 152th Open op de Royal Troon.
Ik kon dit schitterende pakketje meenemen, dus gaf Arjan me op het event een fantastische 16 jaar oude expressie van Loch Lomond. Die heb ik de hele avond besnuffeld en geanalyseerd, wat een mooie whisky. Net als de Glenfiddich 26y een finish in een cognac vat. Dit zorgt voor hele mooie tonen van gedroogd fruit, neigend naar gebakken appel, chocolade en mokka.
In mijn rol als proefmeester bij House of Whisky, laat ik ook regelmatig mooie Loch Lomonds proeven, waar dan de focus op ligt is het fruitige component, veroorzaakt door de kenmerkende Lomond still. Fantastische whisky om te combineren bij een mooi gerecht, op de foto een mooie pairing met de Inchmoan. Kalfwang met een rilette van eend combineert perfect met de aardse tonen van deze elegante whisky.